Epze

Over Diana…

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de natuur, van het kleinste bloempje tot grote bergen en vulkanen. Vanaf mijn achtste had ik een ‘eigen tuin’ met kruiden en bloemen en later heb ik geologie gestudeerd in aan de Universiteit Utrecht.

Getrouwd, moeder van twee kinderen en wonend in de prachtige Achterhoek heb ik jarenlang meegewerkt in het bedrijf van mijn man. Met het stoppen van die onderneming in augustus 2021 kwam er voor mij meer tijd voor andere mogelijkheden. Tijd voor iets anders!

Al in 2014 en 2015 heb ik een opleiding kruidengeneeskunde (fytotherapie) gedaan. Super leuk om meer te leren over hoe kruiden kunnen helpen bij gezondheidsklachten en verzorging. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de kunst van het zeepmaken.

Vanaf dat moment heb ik mij steeds verder verdiept in de verschillende technieken van zeep maken en het samenstellen van recepten. Ook leerde ik creatief met zeep om te gaan. Ik merkte hoe fijn de zeep was voor mijn droge, vaak gebarsten huid. Ook kreeg ik positieve reacties terug van kennissen die baat hadden bij het gebruik van mijn zeep.

In het zeepmaken kan ik veel van mijzelf kwijt. De fascinatie voor de natuur, mijn kennis over kruiden, mijn creativiteit en oog voor detail, alles lijkt samen te komen.

Over Epze…

In 2022 heb ik besloten om van het zeep maken mijn beroep te maken en heb ik de Epze Zeepziederij opgericht. Zeep, maar dan anders: die slogan past erg goed bij mij. Ik wil graag laten zien dat een natuurlijk stuk zeep dat verzorgend is voor de huid ook heel mooi kan zijn. Ik wil zeep maken waar mensen blij van worden, waar ik blij van wordt…

Na een start in de bijkeuken is inmiddels het atelier op de eerste verdieping klaar en in gebruik. Hier kan ik schoon en netjes produceren: de ruimte wordt exclusief door Epze gebruikt.

Ook heb ik al mijn producten laten certificeren, zodat ik mij aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) houdt.

Ik geloof dat het belangrijk is om onze ecologische footprint te verkleinen. Dat betekent voor mij onder andere minder transportbewegingen, meer lokale productie, minder verpakkingen, meer natuurlijke ingrediënten, geen minerale oliën en geen microplastics. Ook ben ik ervan overtuigd dat hoe minder je producten bewerkt, hoe beter het voor ons is. Omdat Epze kleinschalig werkt, weten we precies wat we maken en wat we gebruiken.

Natuurzeep is een eenvoudig en geconcentreerd product dat niet hoofdzakelijk bestaat uit water. Hierdoor is er alleen al bij het vervoer minder volume nodig. Daarnaast doe je ongeveer 3 keer zo lang met een stuk zeep als met een fles douchegel. Dit verkleint de ecologische voetprint aanzienlijk. Ingrediënten halen we waar mogelijk lokaal en anders bij een verantwoorde producenten.

In Epze komt voor mij alles samen: een mooi en goed product maken, samenwerken met lokale ondernemers, bijdragen aan duurzamer omgaan met onze aarde en beter gebruik maken van de goede eigenschappen van natuurlijke ingrediënten.

Over zeep…

Natuurzeep wordt gemaakt door oliën en boters te mengen met een natriumhydroxide oplossing. Hierbij ontstaat van iedere olie en boter een eigen ‘zeep’ én er ontstaat glycerine.

In een fabrieksmatig proces is dit geoptimaliseerd en reageert er precies genoeg natriumhydroxide met de olie en boters. Om mijn zeep te maken laat ik slechts 95% van de olie en boters reageren. Er blijft dus 5% olie en/of boter achter om de huid te verzorgen. Dit wordt wel ‘superfat’ genoemd. In de ‘natuurlijke zepen’ voeg ik deze laatste 5% olie soms na de verzeping toe, zodat juist deze olie overblijft. Hierdoor kunnen de eigenschappen van deze olie optimaal benut worden. Deze olie staat dan apart genoemd.

Daarnaast wordt in een fabrieksmatig proces de glycerine die ontstaat uit de zeep gehaald om apart verwerkt te worden in crèmes en lotions. Ik laat alle glycerine in de zeep, waardoor mijn zeep jouw huid schoonmaakt maar niet uitdroogt.

Bij het maken van zeep gebruik ik de ‘Cold Process’ methode. In deze methode wordt de temperatuur bij het zeep maken zo laag mogelijk gehouden. Daardoor blijven de eigenschappen van de plantaardige ingrediënten beter behouden, zodat ze helpen bij de verzorging van de huid.

Al onze producten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en zijn hiervoor gecertificeerd. Alle zepen, met uitzondering van de honing- en propolis zeep, zijn geschikt voor veganisten (vegan). Omdat ieder stuk zeep met de hand is gemaakt, zal ieder stuk zeep er net iets anders uitzien. Ondanks dat ik probeer iedere zeep even zwaar te laten zijn kunnen er toch kleine gewichtsverschillen zijn.

Over ingrediënten…

In mijn keuze voor ingrediënten laat ik herkomst zwaarder wegen dan een biologische gecertificering. Deze certificering kost veel geld en voor kleine producenten is dit vaak niet te doen.

De basis ingrediënten van mijn zeep zijn olijfolie, kokosolie, karité boter (shea boter), koolzaadolie, cacao boter en wonderolie (castor olie).

Het koolzaad waarvan de olie wordt geperst, wordt in Oost Nederland geteeld. Deze koolzaadolie die ik in iedere zeep gebruik is ook een heerlijk culinair Nederlands ingrediënt!

De karité boter, kokosolie en cocoaboter komen uit Noord Ghana, waar vrouwen in de landelijke gebieden de noten verzamelen en de productie van de olie en boter verzorgen, met maximale toegevoegde waarde aan de plaatselijke gemeenschap, zonder tussenkomst van derden. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord!

In mijn ‘natuurlijke zepen’ is er alleen kleur toegevoegd met puur natuurlijke ingrediënten, zoals klei, wortelsap en alkanet wortel. Ook de geuren zijn ook alleen samengesteld met natuurlijke etherische oliën.

De honing en propolis, voor de desbetreffende zepen komen van Imkerij Het Honingatelier uit Velswijk (Achterhoek). Bij deze gepassioneerde imker kan je terecht voor alles rondom bijenvolken, van het volk zelf tot een breed scala aan bijproducten. Ook wij hebben enkele bijenvolken op ons erf die zorgen voor de bevruchting van onze appels, peren, pruimen, bessen en frambozen.

Een ander lokaal ingrediënt is de koud geperste Huttentut olie (Camelina olie) in de Huttentut zeep. Deze komt van De Goed Gevulde Boerderij uit Halle (Achterhoek). Hier is de huttentutolie een bijproduct van deze natuur inclusieve kringloop boerderij. De Huttentut groeit goed op de arme Achterhoekse bodem en produceert kleine zaden. Deze worden geperst voor de Huttentut olie. De perskoek die over blijft vinden de varkens heerlijk en de gedroogde stengels worden weer gebruikt als strooisel in de stallen.

In mijn ‘creatieve zepen’ zijn naast natuurlijke kleurstoffen ook mica’s (gesteente) verwerkt waar in de fabriek natuur identieke kleuren op zijn aangebracht. Deze mica’s zijn gegarandeerd zonder kinderhanden gedolven. Ook de geuren in deze creatieve zepen kunnen bestaan uit in de fabriek vervaardigde geuroliën.